2 Marketing trends die je moet kennen voor 2022

Hoe groot ben jij virtueel aanwezig?

Ondanks de bezorgdheid over de impact van de pandemie op de vooruitzichten, veerde de reclamesector in 2021 op met een stijging van de uitgaven met 6,3% in heel Europa. Uit recente rapporten blijkt zelfs dat de groei van de marketingbudgetten het hoogste tempo in vier jaar heeft bereikt, waarbij meer dan 25% van de IPA Bellwether respondenten een toename in het derde kwartaal meldden. Deze cijfers wijzen erop dat de digitale marketing- en reclame-industrie vorig jaar weer stevig voet aan de grond heeft gekregen.

Toch blijft het landschap hardnekkige verschuivingen ondergaan. Naarmate de innovatie toeneemt en de COVID-19 veranderingen voortschrijden, evolueren nieuwe consumptiegewoonten voor content naar hogere verwachtingen van de klant. Tegelijkertijd maakt de grotere vraag naar zinvolle marketing en berichtgeving een sterke merkdoelstelling tot een permanente prioriteit. Voor degenen die de voortdurende transformatie in 2021 hebben doorstaan, is voor succes in 2022 een beter begrip nodig van de grootste trends in de sector.

Hier is onze selectie van de belangrijkste gebieden om in het komende jaar in de gaten te houden:

Betreed de metaverse

Een interesse in convergerende technologieën brengt ons bij de volgende trend: de metaverse. Facebooks recente rebranding als Meta belooft de hybride virtuele ruimte waar het publiek al op zit te wachten sinds dat er van alles te zien is in films, want wat we bedenken is toch altijd mogelijk? Als zodanig heeft de wereldwijde techgigant zichzelf gepositioneerd aan de vooravond van digitale innovatie, met CEO Mark Zuckerberg die zijn potentiële visie voor een toekomstig "belichaamd internet" uiteenzet.

Binnen het geplande ecosysteem van Meta zullen gebruikers verder gaan dan de huidige 2D-omgevingen en aanwezig zijn in online ruimtes, in plaats van deze te bekijken via schermen - voornamelijk via virtual reality en augmented reality (VR en AR), maar ook via apps. De metaverse, hoewel nog grotendeels ongedefinieerd, is voorbestemd om een ruimte van mogelijkheden te worden, met expansieve mogelijkheden van het bedrijfsleven en fitness, tot onderwijs en entertainment.

Zuckerberg wil een wereld bouwen voor gemeenschappen en scheppers waar individuen kunnen werken, spelen en met elkaar communiceren in één verenigde digitale ruimte. En hoewel deze visie misschien nog in de kinderschoenen staat, zien we nu al hoe marketeers kunnen gedijen in een geëvolueerde metaverse. Gamesgiganten David Baszucki, CEO van Roblox, en Tim Sweeney, CEO van Epic Games, hebben hun steun betuigd in woord en daad; beide games hebben al virtuele bijeenkomsten geïnitieerd in de vorm van concerten, en omarmen de metaverse in termen van producten en diensten.

Deze meeslepende en consistente betrokkenheid biedt ongekende vooruitzichten op het gebied van toegang tot gegevens, doelgroepen en verfijnde targeting. Zoals Fortnite heeft aangetoond door eenmalige evenementen uit te bouwen tot een hele reeks - zoals de Soundwave Series - is er ruimte voor merken om virtuele ervaringen te gebruiken om hun publiek op nieuwe, creatieve en interactieve manieren aan te spreken en te binden.

Hoe we als marketeers hier straks allemaal gebruik van gaan maken is nog iets waar we genoeg over kunnen fantaseren want de mogelijkheden zullen eindeloos zijn.

Berichtgeving afstemmen op het sentiment onder consumenten


De pandemie heeft haar stempel gedrukt op de attitudes en voorkeuren van de consument. Merken die een sterke band met hun publiek willen behouden, moeten een evenwicht zien te vinden tussen enerzijds het streven naar herstel en anderzijds het tonen van een consistent engagement en aandacht voor hedendaagse kwesties.

In heel Europa en de VS blijkt uit gegevens dat mensen hun horizon willen verbreden waar ze kunnen; op professioneel, financieel en persoonlijk vlak. Te midden van bijna twee jaar van voortdurende en wisselende beperkingen en een groeiende drang naar nieuwe en lonende ervaringen, willen velen graag in zichzelf investeren; of dat nu is door hun carrière een andere wending te geven, door voorrang te geven aan quality time met familie en geliefden, of door meer uit te geven aan plannen om hun dromen waar te maken, als de gelegenheid zich voordoet.

Honger naar persoonlijkheid

Om deze honger naar meer voldoening en plezier te kunnen benutten, moeten merken ervoor zorgen dat de ervaringen die ze aanbieden niet alleen persoonlijke betekenis hebben, maar ook een gevoel van speelsheid en verkenning creëren. Sommige vooruitstrevende spelers zijn al begonnen met het creëren van meer inspirerende reclame-inspanningen. Een voorbeeld hiervan zijn de recente samenwerkingen van Lexus met muziekartiesten die de nadruk leggen op de vrijheid die hun slimme technologie biedt voor meer zelfexpressie, en de viering door PlayStation van gamers die de regels trotseren en zonder grenzen spelen.

Naast een grotere gretigheid om het moment te grijpen, is er ook sprake van een toenemende bewustwording ten aanzien van de planeet. Milieukwesties en verantwoordelijke actie zijn op de voorgrond getreden te midden van een pandemisch versterkte focus op persoonlijke waarden en evenementen zoals COP26.

Aangespoord door deze ontwikkelingen heeft meer dan de helft van de Britse klanten (52%) zijn prioriteiten bijgesteld en is begonnen te kiezen voor merken met betere milieu kwalificaties. Veel bekende merken, zoals Samsung, Levis en Nike, hebben zich op hun beurt al van hun taak gekweten met hun verschillende initiatieven op het gebied van hergebruik, doorverkoop en reparatie.

Consistentie in een duurzame boodschap

Naarmate het milieubewustzijn groeit, zal deze verschuiving zich doorzetten; merken zullen dan ook prioriteit moeten geven aan het tonen van de authenticiteit en betrokkenheid die consumenten nu verwachten. Het is van groot belang om consistent te blijven in duurzaamheid en milieu-inspanningen, en tegelijkertijd een authentieke merkboodschap en -stem te behouden.

Er zijn momenteel veel krachten in de marketingwereld die om aandacht strijden, de een even belangrijk en transformerend als de ander. Ontwikkelingen in technologie en alles wat virtueel is, zullen interacties tussen consumenten en merken tot duizelingwekkende hoogten brengen. Er zullen meer mogelijkheden komen om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten, mits deze mogelijkheden goed worden benut en in overeenstemming zijn met de voortdurende bezorgdheid over privacy. Ten slotte schommelen mensen tussen opwinding, opwinding en bewustwording als het gaat om toekomstige aankopen. Merken moeten meerdere borden laten draaien om in het spel te blijven, en deze drie gebieden zijn een goede plek om te beginnen.

Base Creation in de metaverse

Jup... het klinkt mooi he. Helaas weten wij ook nog niet helemaal hoe onze rol als content marketing bureau er uit gaat zien en hoe we gaan toetreden in de metaverse. Ondanks dat er al geweldige virtuele werelden bestaan blijven wij nog even toekijken vanaf de zijlijn.

Maar een persoonlijke boodschap creëren voor de doelgroep en deze aan je merk binden. Daar zijn we heel bekend mee! Wil je dit nog beter implementeren in jouw bedrijf laten we dan is een kop koffie drinken.

Klaar om je creatieve
marketing doelen te behalen?