De 6 geheimen van succesvolle videomarketing

Het is niet wat je maakt, maar het verhaal die je vertelt

1.     Focus op verhalen, niet op verkoop

 

Voor de opkomst van sociale media moest je, als je iemand een advertentie wilde laten zien, ruimte huren binnen een populair mediakanaal zoals TV of print. Op sociale platforms kunnen merken precies hetzelfde publiek rechtstreeks bereiken. Dit betekent dat branded content (reclame) concurreert met entertainment, in plaats van het te onderbreken.

Als je wilt dat je video wordt bekeken, moet deze een soortwaarde creëren voor de kijker. Video's die puur gericht zijn op een merk, of ophet stimuleren van de verkoop, zullen waarschijnlijk worden genegeerd.

De beste videocontent vertelt verhalen die de kijker raken. Hoe beter jouw verhalen worden vertelt, hoe waarschijnlijker het is dat uwkijkers begrijpen wat uw bedrijf te bieden heeft en wat het voor hen kan betekenen.

 

Hier een voorbeeld van een recente opdracht. We hebben hier gefocust op het storytelling element van een brugklasser zijn eerste dag op school met een komische twist.

 

2.    Gebruik de eerste seconden verstandig

 

De aandacht spanne online is kort. De gemiddelde aandachtspanne is nu zelfs maar 8,5 seconden. Bij het maken van een succesvolle video moet je jouw verhaalsnel tot leven brengen, zodat het meteen de aandacht trekt wanneer mensen door hun feeds scrollen. In de openingsseconden moet je duidelijk maken waar je video over gaat en de kijker het vertrouwen geven dat wat ze gaan bekijken hun tijdwaard is.

Creëer een haakje

Een van de beste manieren om de aandacht te trekken is meteen haakje aan het begin van je video. Een hook is een heel snel voor proefje van wat er komen gaat in de video.

Zie deze video die we hebben gemaakt voor Promocat. We leggen in de eerste paar seconden uit wat je kan verwachten in de video. Dit kan natuurlijk op heel veel manieren en ook creatiever. Maar dat hangt ook af van de type video, klant en doelgroep.

 

 

3.    Richt je op de relevante doelgroepen

 

Als platform voor de distributie van content denk je aan Facebook, youtube, linkedin noem het maar op. Op het moment dat je hier betaald gebruik van gaat maken moet je ook alles eruit willen halen. Het doel is natuurlijk om je investering terug te verdienen (ROI)

Op al deze social platvormen heb je super diep gaande targeting die je kunt gebruiken om doelgroepen te selecteren voor je content.

Misschien heb je al eens targeting gebruikt met bijvoorbeeld Facebook Ads, maar wist je dat je ook elke organische post op je pagina kunt targeten op een geselecteerd publiek?

Het delen van zeer gerichte berichten is een geweldigemanier om je content aantrekkelijk te maken voor elk lid van je publiek. En nu het organische bereik van Facebook afneemt, kan deze functie een geweldige hulpzijn om ervoor te zorgen dat je met elke post altijd de meest relevante mensen bereikt.

Met Facebook-posttargeting kunt u doelgroepen segmenterenop:

Leeftijd

Geslacht

Locaties

Talen

Dus zorg dat je altijd weet voor wie de video gemaakt wordt en waarom dit deze doelgroep aanspreekt. Want als dit goed gebeurd kun je zemet of zonder budget goed bereiken. Ben je benieuwd hoe organisch targeten opfacebook werkt check dan even ons artikel over dit topic hier

 

4.     Vertel je verhaal met en zonder geluid

 

Een recente verandering is dat video's nu automatisch worden afgespeeld op Facebook met geluid aan (tenzij je telefoon in de stille modusstaat). Het is nog niet duidelijk hoe deze verandering de kijk gewoonten op Facebook precies beïnvloed. Vóór de update meldden meerdere uitgevers dat maar liefst 85% van de videoweergaven op Facebook gebeurde met het geluid uit.

Met dit in gedachten is het belangrijk om na te denken over hoe je ervoor kunt zorgen dat je video boeiend en interessant is voor kijkerswanneer deze zowel in stilte als met het geluid aan wordt afgespeeld.

Als marketeers aan video denken, moeten ze bedenken hoe zeeën boeiend verhaal kunnen maken zonder dat er geluid aan te pas komt. Als gebruikers een verhaal kunnen oppikken zonder dat er geluid aan te pas komt, kun je de effectiviteit van je content zeker vergroten. 

Onze video voor vidley is bijvoorbeeld te begrijpen zondergeluid door de visual cues en tekst. Het maakt de video niet per se leuker maarde boodschap zou duidelijk over moeten komen.

 

5.    Voeg CTA’s toe

 

Wanneer u video's maakt, zorg er dan voor dat u uw inhoud optimaliseert met oproepen tot actie (CTA). Een CTA hoeft niet altijd direct te leiden tot een verkoop of inschrijving, video CTA's kunnen bijvoorbeeld zijn:

Abonneer je op je kanaal

Volg / vind uw pagina leuk

Deel met je vrienden

Geef commentaar op de video

Bekijk andere inhoud

De call to action is een belangrijk element in een video en fungeert als een wegwijzer die de gebruiker laat weten wat hij nu moet doen. Zonder een duidelijke CTA weet de gebruiker niet welke volgende stappen hij moet nemen om een product te kopen of zich in te schrijven voor een nieuwsbrief en zal hij de uiting waarschijnlijk verlaten zonder zijn taak te volbrengen. 

Een call to action maakt het potentiële klanten duidelijk welke actie ze moeten ondernemen en helpt frictie weg te nemen in de verkoop-funnel van de gebruiker. Er kunnen ook meerdere oproepen tot actie opeen pagina staan als er meerdere gewenste acties zijn die de gebruiker moet ondernemen. 

 

6.     Optimaliserenvoor zoekopdrachten

 

Meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten per dag worden uitgevoerd op Google en YouTube, eigendom van Google, kan ook bogen op meer dan3 miljard zoekopdrachten per maand. Zoeken is ook een groeiende trend op Facebook, met meer dan 2 miljard zoekopdrachten per dag op het platform.

Als je je video-inhoud niet optimaliseert voorzoekopdrachten, loop je mogelijk enorme aantallen weergaven mis. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat uw video's worden weergegeven in zoekopdrachten: 

1. Gebruik trefwoorden in de titel

Je bent misschien al bekend met SEO voor bloginhoud of website-exemplaren, dit is niet anders. Jouw video moet trefwoorden bevatten waar je hoog voor wilt scoren. Net als de titel of h1-tag van een webpagina, is de titel van de video een van de belangrijkste factoren om goed te scoren op Google en YouTube. Probeer je belangrijkste zoekwoord in je titel op te nemen en houd het onder de 66 tekens, zodat de tekst niet wordt afgekapt in de zoekresultaten.  

2. Voeg een beschrijving toe aan je video

Zowel YouTube als veel andere social kanalen bieden demogelijkheid om een beschrijving toe te voegen aan elke video die je uploadt.

Probeer, net als bij de titel, zoekwoorden in de beschrijving op te nemen. Overdrijf echter niet en zorg ervoor dat je beschrijving een verhaal vertelt over wat er in de video te zien is, in plaats van alleen maar een lijst met zoekwoorden te zijn.

 

Nu jij 

Met deze tips weet je de beginselen van een killer video campagne. Voor het geval je dit wilt laten doen door een professioneel bureau dan kun je altijd contact met ons op nemen.

Klaar om je creatieve
marketing doelen te behalen?